MENTK Kovászna

Online oktatatással kapcsolatos ajánlatok szülőknek

December 10, 2020

Kedves szülők!

Az utóbbi időszak komoly kihívásokat hozott mindannyiunk életében, amely új szerepekbe helyez mindannyiunkat. Az oktatás online térbe való helyezése, az otthoni tanulás – tanítás sokunk életében okozhat némi bonyodalmat, nehézséget. A gyerekeink otthoni tanulásának támogatása, a hozzá szükséges eszközök, körülmények megteremtése komoly küldetést jelenthet és ugyanakkor sok előreláthatatlan helyzettel, problémával szembesít minket. Az alábbiakban megfogalmaztunk néhány javaslatot, ötletet, ami segíthet átgondolni, esetleg megoldani a nehézségeket, hatékonyabbá tenni az otthoni tanulást.

Az online óra előkészítése:

 1. Bizonyosodjunk meg, hogy a gyermek felkészült fizikailag és lelkileg az elkövetkező tevékenységre, ami fokozottabb szellemi igénybevételt követel meg részéről (kipihente magát, evett és ivott, megfelelően van öltözködve).
 2. Ajánlott, hogy 10 percel az óra megkezdése előtt jelentkezzen be az online felületre/platforma ahol a nevelési-tanítási tevékenység zajlik.
 3. Biztosítsuk amennyiben lehetséges, hogy a tanuló helység (szoba) védett legyen a külső/ belső zajoktól, olyan külső ingerektől, amelyek elvonhatják a gyerek figyelmét a tanulási folyamatról (az egyéb multimédiás készülékek, pl. televízió, rádió, playstation, zenelejátszó stb. legyen kikapcsolva.)
 4. Ha lehetséges biztosítsunk a gyerek számára egy állandó helyet a lakásban a tanulási órák alatt (legyen egy helye, egy asztala, ami csak az övé). Ha több gyerek van, aki online tanul, próbáljunk külön helységet biztosítani számára.

Az online óra alatt:

 1. Bizonyosodjunk meg, hogy a webkamera és a mikrofon el van indítva (abban az esetben, ha nincs más javaslat a leadó tanár részéről).
 2. Az óra megkezdése után, a szülő szerepe, hogy technikai segítséget nyújtson gyereke számára abban az esetben, ha ez szükséges.
 3. Ha a tanulási idő alatt szeretnénk egy helységben tartózkodni a gyermekkel, részt venni az órán, (főleg ha speciális nevelési igényű gyerekről van szó), ügyeljünk arra, hogy a jelenlétünk ne vonja el a saját és a más gyermekek, tanárok figyelmét.
 4. Ha azt tapasztaljuk, hogy gyermek nehézségekkel szembesül az utasítások, a válaszok vagy a tananyag megértése, megjegyzése során, a megfelelő pillanat ezek megbeszélésére a szünetek, vagy az órák után van, hogy ezáltal ne zavarjuk meg a tanulási folyamatot.
 5. A szünetek alatt fokozottan figyeljünk, hogy a gyerek, mozduljon meg, sétáljon vagy más fizikai tevékenységet végezzen, kikapcsolódjon, lazítson, de semmiképp se üljön a gép előtt.

Az órák befejezése után:

 1. Bizonyosodjunk meg, hogy a gyermek az órák befejezése után kikapcsolta a kamerát, mikrofont és kilépett az online tanulási felületről.
 2. A gyereknek legyen lehetősége kikapcsolódni, megpihenni a tanulási órák után.
 3. Beszéljük meg azokat az esetleges felmerülő problémákat, amelyek az online órák alatt adódtak.
 4. Segítsük a gyermeket, hogy megtalálja a megfelelő időszakot a házi feladatok megoldásához és kövessük nyomon az otthoni felkészülést.
 5. Ha szükséges támogassuk, igazítsuk útba a gyermeket a tanulásban.
 6. Próbáljuk támogatni, motiválni a gyermeket, ha úgy látjuk, hogy elbizonytalanodott, vagy alábbhagyott, megingott érdeklődése a tanulással kapcsolatban.