CJRAE Covasna

Trenul magic pornește în aventură

DRAGI PĂRINȚI!

Vă invităm să ascultați Povestea Trenulețului Magic împreună cu copilul dumneavoastră, iar apoi, în scurta plimbare realizată conform stării de urgență, alegeți împreună o piatră pe care copilul să o decoreze după placul inimii.

Aceasta va reprezenta propriul „vagon special “ pe care să îl atașeze trenulețului magic, ajutându-l astfel să prindă și mai multă putere.

La finalizarea decorării vagonului special, fotografiați-l și trimiteți-l pe adresa de e-mail: proiectprescolari@gmail.com până pe 17 mai, adăugând numele copilului, vârsta, grădinița și grupa.

Fotografiile vor fi postate pe site-ul CJRAE Covasna, iar la finalul stării de urgență, construcția acestui trenuleț magic va „porni” exact în centrul orașului, unde cu toate „vagoanele” atașate, vom putea porni călătoria magică.

Odată cu trimiterea fotografiei, vă exprimați acordul în vederea postării și utilizării ei în mediul online.

Profesori consilieri școlari, Centrul Județean și de Resurse și Asistență Educațională Covasna: Rotundu Cojocaru Mirela, Filip Mária, Para Noémi

Varázsvonat

Povestea trenulețului magic


A fost odată ca niciodată, căci dacă n-ar fi fost, știți deja….nu s-ar fi povestit. A fost odată un oraș mare, mare, uriaș în care locuiau deopotrivă și mici și mari, copii și adulți, tineri și bătrâni. Ei trăiau fericiți în acest oraș uriaș care era atât de mare încât nimeni nu știa exact unde începea și unde se termina. Hmm , însă fiecare dintre ei știa cu siguranță un lucru…povestea căpcăunului. Se zvonea, din moși –strămoși , faptul că undeva, încă din timpuri vechi-străvechi, departe, ascuns în munți trăia un căpcăun. Acest căpcăun se arăta foarte rar, însă atunci când se arăta, te puteai aștepta la orice. Povestea căpcăunului era spusă din tată-n fiu și se povestea că odată ar fi aruncat cu mingi de foc peste oraș, iar altă dată a împrăștiat o ceață așa de deasă încât nu se mai vedea om cu om. Dar cum nu mai apăruse de foarte mult timp, parcă toți uitaseră de el. Au ajuns să creadă că e doar o poveste.


Într-o zi însă a început o forfotă mare, agitație, priviri neliniștite, vorbe șoptite….hmmm….toți cei mici și cei mari păreau preocupați, ba poate chiar ușor îngrijorați. Și a sosit vestea….Căpcăunul a aruncat o plasă uriașă peste orașul cel mare și nimeni nu mai putea ieși din el. Nimeni nu mai putea face nimic din ceea ce făcuse înainte. Parcă lumea se oprise în loc. Ce să
facem? Ce ne facem? Toată lumea se întreba…Până într-o zi când cei mici s-au reunit în cadrul „Sfatului celor mici și înțelepți”. A avut loc o dezbatere cum nu s-a mai pomenit! Nopți întregi și zile de-a rândul au stat și s-au gândit și au vorbit, dar nu au reușit să vină cu vreo idee. Când erau cât pe ce să renunțe, deodată, parcă de nicăieri a apărut bufnița bătrână și înțeleaptă, care locuia în aceiași munți cu căpcăunul. Așa se zvonea că era o bufniță atât de bătrână, încât avea peste 1000 de ani. Era așa de zbârcită, încât foarte mulți s-au speriat când au văzut-o. Deodată , liniștea a fost străpunsă de vocea ei: „Bu-hu- hu-lo….Bu hu-hu-go…Bu-Hu-Hu…ma…” Până se se dezmeticească, bufnița a și dispărut. Dar în cele din urmă, cei mici și înțelepți au reușit să
înțeleagă: „trenul magic”. S-a lăsat o liniște deplină și toți așteptau cu sufletul la gură ce o să urmeze. Până la urmă marele plan nu a întârziat să apară. Undeva ascunsă într-o peșteră adâncă era locomotiva unui vechi tren. Dar să nu credeți că era un tren oarecare, era unul magic, fermecat. Uitaseră de locomotivă în timp și se așternuse praful peste ea și rugina, însă a venit momentul să o repună în funcțiune. Era unica lor speranță. Și uite așa cei mici (fiindcă doar ei puteau face această muncă) s-au pus pe treabă și au lucrat zi și noapte. Din peșteră se putea auzi doar: „cioca-boca, cioca-boca, cioca-boca” Toți cei mici și înțelepți lucrau în cea mai deplină liniște și concentrare. Deodată, liniștea a fost străpunsă de primele sunete scoase de locomotivă! „Uuuuu-uuuuuu!” Ce bucurie! Câtă veselie!


Ei, copii, dar mai era o problemă, abia acum începea partea cea grea…pentru că fiecare dintre cei mici și înțelepți avea o misiune specială, trebuia ca fiecare în parte să creeze propriul vagon special pe care să-l atașeze la locomotivă. Era foarte important ca trenul să fie urmat de cât mai multe vagoane speciale. Vedeți voi, magia locomotivei consta în faptul că, cu cât avea mai multe vagoane, cu atât prindea mai multă putere, cu atât putea să șuiere mai tare, cu atât putea chiar și să zboare. N-au stat mult pe gânduri nici de data aceasta. S-au pus pe treabă și în scurt timp, vagon cu vagon, era adăugat la trenul magic. Ce sunete magice scotea locomotiva, sunete care puteau fi auzite de oriunde… Imediat ce trenul magic a prins putere, toți locuitorii orașului s-au urcat rând pe rând și trenul și-a început astfel călătoria magică. Șinele se aștearneau în fața locomotivei nici nu ști de unde, iar ea împreună cu vagoanele ei magice, șerpuia plină de putere pe ele. Atâta putere a prins trenul magic, încât a reușit să treacă cât ai clipi prin plasa aruncată de căpcăun. Și s-a mai întâmplat un lucru ciudat, în momentul în care trenul a trecut prin plasă, căpcăunul împreună cu ea și-a pierdut tăria și au dispărut pe vecie. Astfel că toți locuitorii orașului s-au bucurat de această călătorie magică, au înconjurat pământul , de la cei mai înalți munți, până la cele mai frumoase văi, au zburat peste mări și țări, fiindcă ce nu v-am spus copii, este faptul că trenul putea să și zboare….Apoi după un timp s-au întors în orașul cel mare și apoi fiecare a putut să se întoarcă la ceea ce făceau înainte. Se zvonește că și azi poate fi văzut acest tren magic? Tu l-ai văzut?


Ți-ar plăcea să atașezi și tu vagonul tău? Dacă da, nu trebuie să faci altceva decât să își pregătești propriul tău vagon cu ajutorul căruia îi vei da mai multă putere trenulețului magic. Vagonul va fi acea piatră pe care tu o vei alege când te vei plimba scurt cu părinții tăi în preajma locuinței și pe care o vei decora după imaginația ta. Poți să decorezi vagonul, să-l pictezi, cum ți-ar plăcea ție mai mult. Acela va fi vagonul în care împreună cu familia ta poți pleca în aventură cu trenulețul magic. Ș-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea!

Trenuletul magic